Hvad er fedtforbrændingszonen og hvorfor er den uinteressant?

Det er kort sagt den træningsintensitet hvor man henter mest energi fra forbrænding af fedt.

Hvis man under den fysiske aktivitet ønsker at forbrænde fedt viser fysiologiske målinger, at den mest effektive intensitet svarer til ca. 60% af pulsreserven.

Ved denne intensitet er fedtforbrændingen i gram fedt forbrændt pr. minut optimal, men den samlede mængde er ikke særlig stor ved eks. en times arbejde.

Derimod er den samlede forbrænding meget mere interessant, da den energi der forbrændes skal dækkes. Det handler om energibalance og forholdet mellem indtaget energi i form af næringsstoffer og energiforbrug i form af basalstofskiftet og energiforbrug under fysisk aktivitet.

Der er – desværre – mange der tror, at lav intensitet = høj fedtforbrænding = stort vægttab. Det er ikke rigtigt. Det tager længere tid at tabe sig med træning på lav intensitet. Hvis man træner hårdere kommer man også i bedre form, og kan træne endnu hårdere osv.

Hvad der endvidere er interessant er at stofskiftet i timerne efter træningen vil være forhøjet. Træning med lav intensitet (= fedtforbrændingszonen) øger ikke stofskiftet særlig meget, det gør træning med høj intensitet til gengæld.

Man kan regne lidt på energiforbruget og fedtforbrændingen. Den typiske forbruger når det gælder fedtforbrænding er en overvægtig kvinde. Ikke at der er noget galt i det – tværtimod. Undersøgelser har vist, at utrænede overvægtige kvinder har en kondition svarende til en maksimal iltoptagelse på ca. 2 L O2/min. Dette svarer til et maksimalt energiforbrug på 40 kJ/min. Arbejder en sådan kvinde nu på 60% af max for at forbrænde fedt, svarer det samlede energiforbrug altså til 24 kJ/min. Ved denne intensitet udgør fedtforbrændingen ca. 50% af det samlede energiforbrug hvilket så svarer til 12 kJ/min.

Et gram fedt har et energiindhold på 38 kJ/gram. Når det oplagres som fedtvæv i kroppen bindes der vand til og energiindholdet i et gram fedtvæv svarer derfor ca. til 32 kJ. Man skal altså forbrænde 32 kJ for at tabe et gram fedtvæv. Ved at træne på den intensitet hvor man har maksimal fedtforbrænding vil man under aktiviteten tabe 0,375 gram fedtvæv pr. min. Dette er jo ikke meget i den store sammenhæng.

Vælger man derimod at træne på en højere intensitet som ex 80% vil andelen af fedtforbrænding være mindre, men det samlede energiforbrug vil samtidig være større. Der bliver forbrændt mindre fedt pr. min, men der bliver forbrændt mere energi absolut. Selvom denne energi stammer fra kulhydratforbrænding vil det alligevel medføre et energiunderskud som kroppen skal kompensere for efterfølgende. Dette energiunderskud vil overvejende blive dækket ved fedtforbrænding, så derfor er det egentlig ligemeget om man har forbrændt fedt eller kulhydrat.

Mange benytter et argument, der går på at hvis man alene har forbrændt kulhydrat under sin træning stammer disse fra kroppens kulhydratdepoter. Spiser man så efterfølgende kulhydrater i sin normale kost, fyldes depoterne op og man vil ikke tabe sig. Det er en form for kommodeskuffe-argument hvor man forestiller sig at man har taget noget i kulhydratskuffen og når man så indtager kulhydrater efterfølgende bliver skuffen fyldt op igen. Her glemmer man at se på kommoden som en helhed. Hver dag tager basalstofskiftet noget i både kulhydrat- og fedtskufferne og vi fylder op igen med den daglige kost. Hvis man træner tager man altså noget ekstra fra skufferne og hvis dette ikke fyldes op igen kommer der til at mangle noget – man taber sig! Har man taget noget ekstra fra kulhydratskuffen, skal der også fyldes mere end normalt op og det der nu går til opfyldning mangler til basalstofskiftet og kroppen tager så noget ekstra i fedtskufferne som bliver mindre.

Endvidere viser nylige forsøg at intensiv styrketræning – der jo også forbrænder masser af energi – hæver stofskiftet betragteligt i timerne efter træning. Her målte man dagen efter (16 timer senere) stadig et forøget stofskifte og forøget fedtforbrænding.Det er derfor ikke specielt vigtigt at forbrænde fedt under træningen. Styrketræning forbrænder stort set ikke fedt under aktiviteten, men energiforbruget er stort og skal dækkes efterfølgende – det bliver det til dels via fedtforbrænding hentet fra depoterne.

Forbrændingen under arbejde er endvidere styret af den kost vi indtager. Spiser man en kulhydratrig kost er fedtforbrændingen mindre end efter en fedtrig kost. Derfor kan det være svært præcis at vide hvor stort fedtforbruget er under aktivitet, MEN det samlede energiforbrug vil være ens.

Der er ikke mange genveje til vægttab – kostændring og intensiv træning er det vigtigste.
Desværre er det ikke så let.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *